Početna News Our Actions Позив на алпинистички камп Жијево 2018.
Print PDF

Позив на алпинистички камп Жијево 2018.

Драги другари,

МАЛИ АЛПИНИСТИЧКИ КЛУБ ће ове године поново организовати традиционални камп на Букумирском језеру у периоду 12-15. јула, тако да ће нам бити задовољсто да се дружимо, роштиљамо, купамо у језеру и пењемо (без бриге, ово последње није обавезно). Мјесто кампа је последња ливада у долини до које се долази макадамским путем од језера. Смјештај је у шаторима, храна из ранца или гепека, а воду са оближњег извора, а мјеста за паркинг има напретек.

kamp-kuci

Висина околних стијена се креће од 50 до 200м, са 50-ак смјерова различитих тежина. Квалитет стијене је, у принципу, добар, понегдје баш добар, а негдје баш, баш добар. Ко баш жели да се мучи у неком крушљивитису, без којег сматра да нема правог алпинистичког угођаја има и тога. Са друге стране, постоји и неколико изболтовних смјерова гдје је све тврдо и чврсто, тако да је сав дијапазон укуса покривен, па ко шта воли. Наравно, простора за првенствене успоне не фали , па ко хоће и може само напријед. Приступ стијенама варира од пола сата до два сата, у зависности од свега и свачега, понајвише тежине ранца и сунца.
Силази су, већином, via normale линијa планинарских успона, најчешће пристојно маркирани. Требало би да сви ову акцију посматрамо кроз призму заједничког уживања у планини, која треба да протекне у опуштеној и релаксираној атмосфери. За не дај Боже, увијек ће у кампу бити спремна дежурна навеза са одговарајућом опремом за спашавање, али покушајмо да количину ризика задржимо у опсегу који прати уобичајене алпинистичке успоне. Очекујемо да је не повећавате предузимањем соло-пењања, свјесним уласцима у смјерове који се налазе ван реалних пењачких могућности, игнорисањем метео услова или сличним егзибицијама.
За оне који планирају долазак у комплетном породичном паковању, локација кампа je максимално baby friendly, највише колико то може бити на планини. Вода у језеру је у ово доба године више него добра за купање, а у катуну Прелевића, непосредно поред кампа, праве одличан сир који је штета не пробати.
Наравно, роштиљ у нашој организацији се подразумијева. Чекамо вас.