Print PDF

Kotor (Locations)

U podnožju padina Lovćena, na dnu najljepšeg zaliva Mediterana, smješten je Kotor, grad bogate kulturne tradicije i jedna od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih urbanih cjelina ovog dijela Mediterana. Dvije hiljade godina njegove istorije ostavile su tragove u svakom kamenu njegovih zgrada, kula, trgova i zidina, na umjetničkim slikama, freskama, u zapisima na kamenu i papiru, u svim portalima i njegovim uskim ulicama. Kao rijetko gdje , u Kotoru su sačuvani tragovi minulih epoha . Zbog jedinstvene mješavine različitih kulturnih uticaja Kotor je 1979. godine upisan u spisak svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a .

Za one koji bi voljeli da spoje uživanje u kulturi, arhitekturi , istoriji i tradiciji koju Kotor pruža, festivale i karnevale, kupanje i sunčanje i malo penjanja na opremljenim sportskim smjerovima, onda je Kotor definitivno Vaš izbor! Umalo da zaboravim.Nad Kotorom dominira južna stijena vrha Pestingrad, oko 300-350 m. visine. Nema ispenjanih smjerova! Vjerujem da bi penjanje u ovoj stijeni pružilo nezaboravan užitak sa pogledom na Bokokotorski zaliv.

Kako doći?

Do određenih penjačkih destinacija u Crnoj Gori sigurno ćete imati problema da dođete. To nije slučaj sa Kotorom. Kao jedan od najpoznatijih turističkih centara u ovom dijelu Mediterana dobro je saobraćajno povezan sa okruženjem. Nalazi se na 5 km od medjunarodnog aerodroma Tivat, do njega vode brojne autobuske linije iz svih krajeva Crne Gore, poslednjih godina i iz Hrvatske. Najbliža željeznička stanica nalazi se u Baru, na oko 65 km udaljenosti.

Smještaj

Kao turistički centar, Kotor, pruža raznovrsne vidove smještaja. Najbolje informacije o smještaju u Kotoru naći ćete na www.tokotor.com oficijelnom sajtu turisitčke organizacije.

 

Climbing Areas