Početna News Actions and Expeditions Alpamayo - Cordillera Blanca
Print PDF

Alpamayo - Cordillera Blanca

Kaleza_i_ZvileOtišli su bez velike priče, mnogi od nas, među kojima i ja sumnjali smo u njega  jer se vrlo ozbiljno "pripremao" po podgoričkim kafanama. Cool

Međutim, pokazalo se da nije sve u fizičkoj kondiciji, ima nešto i u glavi a vjerovatno i još ponedje a možda je to i do Nikšićkog piva! Momci iz Nikšića,  Andrija Zvicer zvani "Niđe veze" i Ivan Kalezić zvani "Brate, brate", članovi Malog Alpinističkog Kluba popeli su Alpamayo - 5947 m. u masivu Cordillera Blanca u Peruanskim Andima, jedan od najljepših vrhova na svijetu 28.juna na Vidovdan smjerom "French Direct"! Smjer je dužine cca 350 m, nagibi u prva dva cuga u snijegu su 55 - 60 stepeni, dok je ostalih 5 rastežaja u čistom ledu konstantno 65 - 75 stepeni sa ponekim skokom od 80 stepeni.

 

Možemo slobodno reći da je ovo jedna od rijetkih ekspedicija u visokim planinama crnogorskih alpinista i planinara koja je imala za cilj uspon alpinističkim smjerom a ne "via normale" uspon i koja nije povezana sa agencijama, fiksnim užadima, Šerpasima...Sve ovo čini ovaj uspjeh još značajnijim. Momci sve čestitke! Uljepšali ste nam dan i učinili srećnim. Sad samo lagano.

French_direct

GOPR3817Uspon

 

 

 

 

 

Detalji o ekspediciji:

- Aklimatizacija je odrađena na vrhu Maparaju 5326 mnv. i trajala je 5 dana.

- 20.jun. Od Huaraza do Cashapampe kolektivosom i taxijem, gdje se sastajemo sa arierosom (vozačem magaraca) i dva magarca koji će nositi naš prtljag. Slijedi uspon sa 2900 na 3800 u dužini od 20 km. Drugi dan rano ustajanje i još 12 km do baznog kampa na 4300 m.Isti dan nastavljamo sa teškim rančevima do morena kampa na 4900 m. Sledeći dan iz morena kampa do Col kampa na 5450 m. Prilikom uspona do ovog kampa savladavamo jednu dionicu u dužini od 50 m nagiba 70 stepeni sa rančevima od 30 kg na ledjima. Plan je da penjemo French direct u Alpamayu i sjevernu stijenu u Quitaraju. Uslovi su bili očajni, svaki dan snijeg i mećava a hrane ponestaje. Brojne ekipe odustaju zbog nevremena. Planina se otvorila 28.juna i ispred nas su ušle tri naveze. Ušli smo u smjer oko šest sati ujutro i vratili se nazad u kamp poslije 12 sati. Sledeći dan silazak do baznog kampa. Odatle poslednji dan povratak do Cashapampe u dužini od 32 km.