Početna News Actions and Expeditions Na vrhu akonkagve, 6962mnv
Print PDF

Na vrhu akonkagve, 6962mnv

Mahanje_sa_vrha13.02.2008. oko 16h po lokalnom vremenu Milan Radović, Tanja Pavličić, Dragan Bulatović i Boris Čelebić, članovi PSK Komovi iz Podgorice popeli su se na najviši vrh Južne Amerike - Aconcagua 6962m!! Ekipa iz Podgorice bila je dio ekspedicije u organizaciji Extreme summit team-a. Na vrh su se popeli i svi ostali članovi ekspedicije. Uspon na najviši vrha Anda predstavlja najveći uspjeh PSK Komovi ostvaren u godini kada klub slavi 30 godina postojanja. Svima od srca čestitamo!

Poslednje vijesti

16.02.2008 Javio se Milan iz Mendoze sa sledećom porukom: " Ljudi šta da vam kažem?... Sve je dobro kad se dobro svrši... Neko je rekao nijesmo mi osvojili Aconcagvu, ona je dopustila da se popnemo na vrh. I jeste tako, treba je samo doživjeti i shvatiti da je ona godspodar situacije... No, kad se vratimo, potanko ćemo opisati završni uspon i uopšte napraviti izvještaj sa ove ekspedicije. Sad nas pustite da malo slavimo u Mendozi. Slavili smo u base campu, bila je i torta sa vrhom Akonkagve... Svi smo ok, dobro se osjećamo, a i kako bi nakon ovakvog uspjeha. Hvala vam svima na podršci, mnogo nam je značila, znali smo da vas ne smijemo iznevjeriti, jer bi to značilo da nije krenula prava ekipa... Ova ekspedicija je oborila mnoge rekorde. Prvi put se dešava da grupa od preko 20 penjača uspije stoprocentno... što se nas tiče, Komovi su definitivno postali najuspjesniji planinarski klub u CG, Dragan je postao najbolji crnogorski živi planinar, Tanja je prva Crnogorka preko 6000 m.... Ali biće prilike da o tome govorimo. Sad odosmo na Andes pivo, zapremine 0,66l, onako ledno obzirom da je u Mendozi 30 stepeni...Mislim da ćemo u Pg biti u petak, još ne znamo oko koliko sati i čime ćemo iz Bg, ali svakako ćemo na vrijeme javiti. U Utorak krećemo iz Mendoze preko Santjaga u Čileu, Brazila i Londona gdje spavamo u srijedu vece. U četvrtak idemo London-Bg i to je to.

14.02.2008. Ekipa se spuštila u bazu. Sad su na sigurnom i slavlje može da počne. Fotka i izvjestaj preuzeti su sa sajta organizatora - Extrem Summit Team, gdje možete pogledati više fotografija sa ove expedicije.

13.02.2008. Oko 19h po lokalnom vremenu svi ucesnici expedicije spustili su se u kamp Berlin na 5900mnm. Uspon i silazak je trajao oko 15h.

Uraaaaaa!!!! Danas oko 16h po lokalnom vremenu Milan Radović, Tanja Pavličić, Dragan Bulatović i Boris Čelebić, članovi PSK Komovi iz Podgorice popeli su se na najviši vrh Južne Amerike - Aconcagua 6962m!! Na vrh su se popeli i svi ostali članovi ekspedicije! Svima od srca čestitamo!!! Izvještaji preuzeti sa sajta organizatora ekspedicije www.est.co.yu

12.02.2008. Sjutra ujutro, u srijedu 13.02., oko 07 h po našem vremenu, dok većina od nas bude spavala najsladjim jutarnjim snom, dvadesetak članova ekspedicije medju kojima i naši drugari Milan,Tanja, Dragan i Boris kreću na završni uspon na najviši vrh Južne Amerike. Kako javlja vodja ekspedicije Dragan Jaćimović, svi planinari pod vodjstvom Miloša Ivačkovića danas su došli do drugog visinskog kampa na 5900 m. kojeg zovu Berlin, gdje će pokušati da "uhvate" malo sna i odmore se pred završni uspon. Prognoza za naredna dva dana je više nego obećavajuća, temperatura će biti oko minus 22, sa vjetrom oko 20km/h. Srećno!

11.02.2008. Jutros su članovi ekspedicije doručkovali dok sunce još nije izašlo.Miloš Ivačković, vodja uspona, odlučio je da krene prema visinskom kampu na 5500 m. nešto ranije kako bi izbjegao naoblačenje u popodnevnim časovima. Stigli su do Nida za oko 6h bez ikakvih problema. Vrijeme je odlično i bez vjetra.

10.02.2008. Danas je Milan oko 16:40 poslao sledeću poruku: "Kako god se završila ova ekspedicija već sada mogu reći AKONKAGVA JE DEFINITIVNO PREDVORJE PAKLA.U petak smo imali uspon sa teškim rancima, oprema za visinske kampove, do Nida 5500 m, po užasno hladnom, vjetrovitom vremenu i pride jakim snijegom. Noć u šatorima je bila tek užas. U šatoru minus 10, vjetar je kroz ventilacone otvore ubacio 10 kg snijega... U podne na minus 15 pokušali smo izaći na Berin ali nije išlo, vjetar je bio suviše jak. Kažu da je na vrhu bilo minus 40 i vjetar 70 km/h. Za vrijeme našeg boravka ovdje već su trojica planinara svoje greške platili glavom... Ali ne sjekirajte se, ekipa je u dobrom stanju, psihofizički spremna za sve uslove. Svi smo dobro, odlično aklimatizovani, čekamo povoljan momenat. I Tanja je sada dobro, izašla je na Nido bez problema... Sjutra krećemo iz baze treći put i čekamo momenat... Držite nam palčeve, valjda će i vrijeme biti bolje
Pozdrav od ekipe EKSPEDICIJE AKONKAGVA 2008. "

09.02.2008. "Na Nidu je jutros bilo -26 stepeni Celzijusa! A po izlasku sunca počeo je i vjetar da duva. Bilo je vrlo neprijatno. Šatori su se zaledili iznutra od kondezacije. Neki su bili iznenadjeni. Iznenadila ih planina! Kažu da će u narednom periodu biti veoma hladno sa dosta vjetra. To je prava Akonkagva. Potrudićemo se da pronadjemo prozor lijepog vremena. Svi članovi ekspedicije su se vratili u bazni kamp danas oko 15 h.Period osnovne aklimatizacije je završen i sada nam predstoji da čekamo povoljan trenutak za uspon na vrh. Ako se takav trenutak ne pojavi nećemo rizikovati.Akonkagva zna ponekad da bude surova". Izvještaj preuzet sa sajta organizatora ekspedicije www.est.co.yu

08.02.2008. "Sinoć je opet padao snijeg. Napadalo je u bazi oko 15cm novog snijega, a u visinskim kampovima mnogo više. Rano jutros svi članovi ekspedicije su krenuli prema Nidu sa namerom da večeras prenoće na 5500m. Novi snijeg ih je malo usporio ali su uspjeli da stignu do C-1 za oko 5.30h. Gore su ih sačekali šatori koje su prethodni put postavili. Od 13h počeo je da pada novi snijeg, kako u bazi tako i gore u C-1. Nadamo se da će se narednih dana vrijeme stabilizovati. Važno je da sada vjetar ne pojačava iznad 30km/h."

07.02.2008.Milan je poslao sledeću poruku: "Podrav iz Plaza de Mulas gdje danas imamo slobodan dan tj odmor. Juče smo imali uspon do Nido de Condores i prošlo je odlično, postavili smo visinski kamp gdje idemo sjutra i spavamo gore. Uspon je protekao bez problema, jedino je Tanja odustala na 5300, ostali smo prošli ok. Ali sjutra će i ona sigurno se dokopat Kondorovog gnijezda. Internet je ovdje skup i jako spor pa nisam u situaciji često se javljati. Pratite EST. Vrijeme se mijenja, čas je toplo, čas pada snijeg, čas je užasno vjetrovito ali već smo se navikli. Bitno je da nemamo nikavih zdravstvenih problema i da smo se dobro aklimatizovali.
Pozdrav od ekipe, Milan, Dragan, Tanja i Boris."

06.02.2008. Jutros je osvanulo sa jakim zapadnim vjetrom u baznom kampu. Posle doručka kompletan tim krenuo je na aklimatizacioni uspon do Nido de Condores (5500m). Cilj ovog uspona pored aklimatizacije je i iznošenje šatora i dijela opreme koja će ostati gore na Nidu. Uspon i povratak u bazu je protekao bez problema. Svih dvadeset članova ekspedicije je uspešno prebrodilo ovo iskušenje.

05.02.2008. Danas je odradjena prva aklimatizacija do Plaza Canada (5050m), i to bez ranaca, kako bi se što bolje pripremili za izlazak na C1 - Nido de Condores (5500m). Vreme je i dalje odlično, bez jakog vjetra što je najvažnije za uspješan uspon na Akonkagvu (6962m).04.02.2008. Milan se javio sa sledećim vijestima: "Pozdrav iz Plaza de Mulas,baznog kampa na 4300 m. Posle dva dana provedena na Konfluencii 3300m, i jednog aklmatizacionog uspona do Plaza de Francia 4350, juce smo stigi u bazni kamp. Svi u ekipi su dobro, dobro smo podnijeli naporan i dosadan uspon.Danas smo obavili ljekarske preglede, sve je ok, sjutra pravimo aklimatizacioni uspon na Kanadu. Pozdrav za sve od clanova ekspedicije"

31.01.2008 Juče su dobili dozvole za uspon, kupili nedostajuću opremu, hranu, popili po koje pivo i danas kreću na prvu fazu uspona ka Penitentesu (2725m) gde će im biti prvo noćenje u planini. Atmosfera u ekipi je odlična.

30.01.2008 Milan se javio iz Mendoze, gdje su stigli sinoć po lokalnom vremenu. Danas obavljaju poslednje pripreme, kupovinu nedostajuće opreme, dobijanje potrebnih dozvola za uspon, da bi sjutra 31.01. krenuli prema planini. Svi su dobro i zdravo, orni i s nestrpljenjem očekuju da krenu u planinu...

27.01.2008. Dodje i taj dan da ispratimo naše drugare i prijatelje iz PSK KOMOVI, Podgorica, na daleki put, preko sedam mora i četrnaest gora..Posle Kavkaza, Mont Blana, Kilimandžara, Ararata, Damavanda, Triglava, Olimpa... Milan Radović (jedan od osnivača OCP-a), Tanja Pavličić, Dragan Bulatović i Boris Čelebić u nedjelju 27. januara kreću put daleke Argentine, gdje će u narednih mjesec dana biti učesnici ekspedicije čiji je cilj osvajanje najvišeg vrha planinskog vijenca Anda i Južne Amerike - Akonkagva 6962 m.n.v.! Srećno i čuvajte se!

Dragan_BulatovicMiln_RadovicTanja_PavlicicBoris_Celebic

Ekipa iz Podgorice će vrh pokušati da popnu u okviru medjunarodne ekspedicije koju će sačinjavati više članova iz država regiona a na čijem čelu će se nalaziti Dragan Jaćimović, prvi osvajač Mount Everesta iz Srbije i vodja nekoliko uspješnih ekspedicija na Himalajima i Andima.Ovo je najveći poduhvat Komova u 30 godina postojanja i ako ekspedicija bude uspješna biće to i jedan od najvećih uspjeha crnogorskog planinarstva. Podsjetimo, 1987.g. ekipa nikšićkog Javorka se popela na vrh Aconcagua i bila proglašena za najbolju sportsku ekipu te godine.

Pri usponu na ovaj vrh potrebno je savladati visinsku razliku od 4200 m. od podnožja do vrha. Najveći problem mogu predstavljati vremeski uslovi koji vladaju na ovoj planini.Nije neuobičajeno da se temperature spuste i do -40 stepeni C i da vjetrovi duvaju brzinama i do 200 km/h.Normalne temperature na završnom usponu su od -20 do -30 stepeni C. Uspon će biti organizovan preko Plaza de Mulas via normale smjerom.

 

Related