Početna News Actions and Expeditions
Actions and Expeditions
Print PDF

Climbing Camp - 2017

Dear friends,

We would like to invite You to our traditional summer climbing camp, which will take place at Grabovica valley, on the southern slopes of Durmitor mountain in Montenegro. Following the free days planned for national Montenegrin holiday, it will take place on 13-16th of July. As before, the whole idea of the camp is to provide an opportunity for the climbers from different parts of Europe to meet, climb together and establish some new routes up to the previously unclimbed or almost unclimbed rock faces. 

grabovica 3

The camp will be established at the last meadow in Grabovica valley, where there are free parking and places for tents, running water and enough shade from nearby trees. The place is “baby friendly” for the climbers who plan to come with their families and children; while everybody is responsible for their own food, transport and trash removal. The organizers will arrange a barbecue party with enough beer for everybody and organize a rescue party on alert during the whole period of camp.

grabovica 1

grabovica 2

The rock formations consist of few sectors within 1,5 hours of approach, with limestone rock of solid quality and heights of 50-200m. Of course, for the better prepared and experienced parties, the famous Boljske grede wall (5 km long, up to 700m high and less than 20 existing routes) is just across the hill, in the neighbouring Komarnica valley.

Although there are only two existing routes in the area, we have chosen the rocks in Grabovica mostly for their accessibility and the good quality, which would enable even the less experienced parties to accomplish their first FAs, as well as the stronger ones to push up their contemporary grades. In any case, we hope that the whole story will end up with one more contribution to Montenegrin climbing map, where there are so many possibilities of this kind.

Although we are ready and willing to help any fellow climber who encounters any problem during the climb, we kindly ask the guests not to increase the level of regular risks associated with climbing. By this we assume the solo and ropeless climbing, overestimating personal abilities and deliberate underestimating the nature, height and difficulties of both the rock itself, as well as the approach and descent routes. We are sure that we’ll all have a better time after a relaxed climbing day, compared to one after rescue mission, however successful it was.

For any additional data, feel free to contact us via our web site www.montenegroclimbing.net and FB profile https://www.facebook.com/groups/montenegroclimbing.net/ .

See You in Grabovica!

 
Print PDF

Akcija - Zijevo 2013

Mali Alpinisticki Klub i ove godine organizuje akciju u masivu Kuckih planina - Zijevo u periodu 11-14 jul.

Kao i ovih godina nadamo se da ce se na akciji okupiti veliki broj zaljubljenika tradicionalnog penjanja i stijena Kuckih planina.kamp_Zijevo

 

 
Print PDF

Alpamayo - Cordillera Blanca

Kaleza_i_ZvileOtišli su bez velike priče, mnogi od nas, među kojima i ja sumnjali smo u njega  jer se vrlo ozbiljno "pripremao" po podgoričkim kafanama. Cool

Read more...
 
Print PDF

Matka - Makedonija

Matka_-_MakedonijaVeć dvadesetdevet godina, tradicionalno, svakog drugog vikenda u maju održava se penjački skup na lokalitetu Matka nedaleko od Skoplja u čast preminulih Makedonskih alpinista. Ove godine dobili smo poziv preko našeg prijatelja Igora Talevskog. Ekipa iz OCP-MAK-a masovno se odazvala pozivu pa su na put krenuli Kaleza i Vanja. Matka je najpoznatije tradicionalno penjalište u Makedoniji gdje se penje više od 50 godina, stijena je visine oko 160 m, prilično je eksponirana, smjerovi su dobro oklinčeni i ima ih za svakog. Posle dva dana penjanja možemo samo reći - respekt za makedonske "kačuvače"! Kamp je na lijepom mjestu pored manastira sv.Nikola Šiševski. Sve u svemu lijepo tradicionalno penjalište za preporučit svakome.Hvala Igoru i Nikoli što se potrudili da nam boravak učine što prijatnijim. Nadam se da ćemo imati priliku da uzvratimo gostoprimstvo u julu na Žijevu.
 
Print PDF

Valle di Cogne

boleDijelu ekipe MAK-a dosadili su odlasci u Maltu (Austrija) pa su ove godine riješili da potraže novu destinaciju za ledno penjanje. Odlučili su se za doline u okolini malog gradića Cogne u podnožju Gran Paradisa. O detaljima njihovog putešestvija pročitajte ovdje, dok slike možete pogledati u galeriji. Nema tu šta da se priča, već se prave planovi za sledeću godinu, naravno u većem broju..

 
Print PDF

Maltatal, treći put

Superfeucht__-_superclimbing._VanjaDolina Malte u Austriji i ove godine je bila destinacija za dio ekipe iz MAK-a: Miloša, Anu i Vanju. Isto kao i prethodnih godina, uslovi nisu iznevjerili, iako je bilo sumnje zbog velikog otopljenja koje je prethodilo  polasku. U planu je bilo  i penjanje u okolnim dolinama ,  ali što zbog nekih birokratskih teškoća, što zbog stanja leda i novih sniježnih padavina, odustali smo od penjanja u Malnitzu, Moltalu, Bad Gasteinu. Naravno, leda nam nije falilo u Malti.


- Poslednji u dolini ( nema ga u vodiču ), 70m., WI 2-3; Milos, Ana i Vanja

- Keesbachfall, 90m., WI 3; Milos, Ana i Vanja

- Vorderer Maralmfall, 70m., WI 3; Milos, Ana i Vanja

- Die Drei Musketiere, 100m., WI6, samo prvi cug, ne može se penjati bez dereza; Gregor, Hannes i Vanja

- Superfeucht, 140 m, WI 4-5, Milos, Ana i Vanja

 
Print PDF

Reovačka greda, Orjen

reovacka__gredaJoš jedna posjeta dragog nam gosta iz Slovenije Stanka Miheva i njegove ekipe.Kao i uvijek rezultat je par prvenstvenih smjerova, ovaj put u stijeni Reovačke grede u masivu Orjena. Stanko i društvo boravili su u CG, baš u vrijeme održavanja kampa na Žijevu, tako da nismo imali priliku da se susretnemo. Popeli su dva smjera Lenartov greben i Rad stojim na travi. Ove smjerove , naravno, prate dobre skice, kao i opisi na slovenačkom koji se mogu naći ovdje.
 
Print PDF

Izvještaj sa akcije "Žijevo 2010"

10_Zijevo_OCP_MAK_39Eto, prodje i taj prvi kamp u organizaciji Malog alpinističkog kluba koji je održan u stijenama Kučkih planina - Žijeva. Detaljniji izvještaj možete pročitati ovdje a fotke pogledati u galeriji - kad ih postavimo.
 
Print PDF

Akcija - Žijevo 2010

bukumiriMali alpinistički klub organizuje akciju u masivu Kučkih planina - Žijevo od 09. do 13. jula ove godine. Više o tome u pozivu načelnika kluba Ivana Lakovića:

" Dragi drugari, imamo čast i zadovoljstvo da Vas pozovemo na ljetnju alpinističku akciju, koja će se održati u sjevernom dijelu ovog masiva u periodu 9-13.07.2010. Naša namjera je da u jednom za penjanje atraktivnom ambijentu organizujemo druženje i upoznavanje alpinista iz različitih sredina, ispenjemo poneki novi smjer i uživamo ili se izmaltretiramo u nekom od postojećih. Za one koji nisu bili ranije na ovom terenu stijena je dosta dobrog kvaliteta za naš krečnjak i visine se kreću do 200 m. Do sada je ispenjano oko 30 - ak smjerova a prostora za nove nikako ne nedostaje.

Ovoj akciji nismo davali nikakav pretenciozan naslov tipa tabor, zbor ili šta već, ali imamo želju da se na ovom  terenu koje ima svoje mjesto u istoriji alpinizma Crne Gore i Srbije, okupi što je moguće više onih koji zaista vole tradicionalno penjanje, velike stijene i društvo istih takvih likova.

Sa željom da se vidimo na Žijevu"

 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 3