Print PDF

Četverac, 600m, III/IV (Traditional Route)

Smjer prvenstveno ispenjali Aleksa Srdanov i Dragan Milenković I Predrag Češljar i Borko Gajić 10. 08. 2004 god. Visina smjera iznosi 400m a dužina 600m, potrebno vrijeme za penjanje 4h.

Pristup

Za orjentir treba koristiti veoma markantno točilo koje se vidi od sela, a pogotovo iz doline rječice Komarnice sa mjesta gdje prestaje mogućnost daljeg napredovanja automobilom kroz dolinu.

Opis smjera

Ulaz je 150 m. u pravcu sela od veoma izraženog točila koje razdvaja Siljeve ploče od Šupljike, na mjestu gdje se stijena najdublje spušta u šumu. Preko velikih kamenih gromada posle 50 m. izlazi se pred ogromni kameni monolitni blok visine 70 m. I dužine 150 m.Njega zaobići sa lijeve strane kroz pukotinu (IV) I pravo gore kroz obrasli žljeb. Dalje se stalno pomalo priječi u lijevo I gore prateći granični greben koji se vidi sa lijeve strane. Posle 7 dužina (III; detalji IV) dolazi se do mjesta gdje se lijevim grebenom u pravcu 2 ogromna bora na vrhu smjer odvaja u lijevo. Na desno se uočava veoma izražen žljeb koji se završava pred samin vršnim grebenom. Po veoma izraženom grebenu (III+) sa rastežaj i po dostižu se ogromni borovi i posle pola rastežaja na gore se obilazi sa lijeve strane grebenska kupa. Veoma uočljivom obraslom jarugom (III,II) koja je eksponirana posle dva rastežaja dostiže se vršni greben. Prvim penjačima je trebačo oko 4 h za uspon.

Silaz

Na vrh pa u lijevo okolo veoma velikog točila do njegove krajnje lijeve ivice,preko strmog sipara držati se desne ivice kojom se bez osiguranja može dostići prvi vertikalni skok u točilu. Abzajlom do dna tačno 50m, pa da lje točilom do drugog skoka. Opet abzajl koji je tačno 50 m do trećeg skoka, takodje 50 m. Do dna točila još jedan kraći skok i silazi se siparom u šumu pa u Komarnicu.

Opis dao: Aleksa Srdanov

cetveraccetverac_skica

 

Locations

Related