Početna Stories Proteus 2007
Print PDF

Proteus 2007

proteus028Evo posle tri mjeseca nakanih se da napisem ovaj izvještaj, ali nikad nije kasno.

Bio sam u Sloveniji na speleo spasilačkom kursu PROTEUS 2007, koji je organizovala Jamarska reševalna sližba od 30.09 do 07.10 prosle godine. Kurs okuplja speleologe iz ex yu republika. Ove godine su bili speleolozi iz Srbije, Bosne, Slovenije i Crne Gore. Pored mene iz CG je bio i Rašo Vulić, član SD Podgorica. Baza nam je bila u Centru za civilnu zaštitu u Igu, blizu Ljubljane.

Tu .su vrsi obuka svih vrsta spasilačkih službi, vatrogasaca, ekipa za razminiranje terena. tu se takođe nalazi kompletna infrastruktura za obuku: Bazen, jezero, željeznička i autobuska stanica, tunel, polusrušene i srušene zgrade i kuće, full opremljene kuće koje se pune dimom, tornjevi, cistijerne, kontenjeri... Sve se radi u realnim uslovima.
Nego da se vratim na speleo priču.

DSCF03641 DSCF0394 DSCF0998

Prvog dana je bilo upoznavanje sa ekipom, provjera opreme, osnovnih speleo tehnika na tornju visokom oko 20m. Kasnije smo otišli u jednu jamu u koju su nam slovenci napravili jedan poligon koji smo svi trebali da prodjemo i opremili jamu za sjutrašnju vježbu.
Sledeća dva dana smo radili tehnike speleo spasavanja u toj jami.
Četvrti dan smo imali zadatak da izvučemo povrijeđenog iz jedne jame u blizini Domžala koju smo mi trebali da full opremimo.
Peti dan je bio najbolji. Bili smo u Sežani gdje smo imali obuku i polaganje za modul A, u okviru kojeg smo imali vožnju helikopterom. Kasnije smo u jednom obližnjem napuštenom kamenolomu malo "slikali" (sinonim za miniranje u SLO jer ta radnja tamo zabranjena). Posle slikanja smo imali obilazak Postojinske jame.

DSCF0832 DSCF1106 DSCF1159

Šesti dan je trebala biti završna vježba u jednoj jami ali je prekinuta. Svako veče smo imali predavanja (prva pomoć, speleo ronjenju, miniranju, organizovanju i vođenju akcije spašavanja koja je praćena power point prezentacija i prateća oprema.
Sedmi i završni dan smo bili u jamarskom domu Huda luknja u blizini Velenja. Tamo smo išli u obilazak pećine Huda Luknja koja je blizu doma. Mnogo lijepa i zanimljiva pećina. Kasnije je bio rostilj, pivo, dodela diploma o završenom tečaju i diplomu o modulu A.

IMG_6985 IMG_7024 P1010082

Kako mi se nije vraćalo kući produžio sam na Triglav sa dva momka iz Srbije, Strelcem iz istrazivača Manda iz Valjeva i Tepac iz GSS Srbije iz Beograda. Vrijeme je bilo odlično, a pogled jos bolji. Bilo je dosta snijega koji je bio na osojnim stranama zaledio. I da sve bude potpuno, posle prespavane noći u Triglavskom planinarskom domu na Kredarici, Strelac i ja smo otišli na penjalište Bohinjsko bijeli u blizini Bleda, mada posle 7 dana kursa i dva dana planinarenja nijesmo baš zablistali.
Sve u svemu lijepa eskurzija đe se dosta naučilo i vidjelo.

Hvala ekipi sa Proteus 2007, a posebno hvala Rajku Bračič i Juri Nečimer!

Lošmi