Početna Stories Kolašin - opremanje
Print PDF

Kolašin - opremanje

Kad su nas prošlog septembra kontaktirali ljudi iz kancelarije Austrijsko - Crnogorskog partnerstva sa pozivom da učestvujemo u opremanju smjerova za sportsko penjanje i pri tom naveli cifru od tridesetak smjerova koji trebaju biti izbušeni, moram priznati da smo svi u klubu bili pomalo sumnjičavi pitajući se gdje je ta stijena u Kolašinu, gradu ispod pitomih padina Bjelasice. Sumnje su dobrim dijelom otklonjene već prilikom prve posjete budućem penjalištu, zajedno sa austrijancem Stefanom Liebom.

Cilj posjete je bio da se utvrde potencijali koje stijena nadomak Kolašina nudi. Od očekivane jedne „babe" našli smo tri mlade i lijepe djevojke (sektora). Već tada smo utvrdili da broj smjerova koji se može opremiti premašuje značajno brojku koja je na početku smatrana maksimumom. Drugari iz kluba i dalje su sumnjičavo vrtjeli glavom...

Kad se hoće, sve se može. Cijelu prošlu jesen i zimu bio sam nezadovoljan odnosom i radom prema otvaranju novih smjerova na Smokovcu, tako da ni sada nisam očekivao neki pretjerani angažman ekipe iz OCP.Medjutim, veoma brzo i lako smo se dogovorili da nas 6 ( Ivan, Pop, Milos, Bojan, Kaleza, Vanja) uzme učešće u realizaciji projekta.

Prije početka rada koncept budućeg penjališta je zamišljen tako da se opremi raznovrstan broj smjerova, prvenstveno u pogledu težina, kako bi na njemu mogli da penju početnici kao i iskusni sportski penjači.

Odlična organizacija , počev od domaćina i donatora projekta kancelarije Austrijsko - Crnogorskog parnerstva za Bjelasicu i Komove, ogromno znanje, iskustvo i vrhunski profesionalizam momaka iz Austrije: Stefana Lieba, Gregora Priberniga, Jo Friedla, Marcusa Groiniga i Davida Melchera uz našu pomoć, rezultirali su za tri i po dana žestokog rada novim penjalištem sa 31 smjerom na dva sektora. Opremljeno je desetak laganih linija (III,IV), isto toliko ili koji više srednjih težina ( V,VI,VII) a ostatak su teži smjerovi. Na prvom sektoru se nalazi 9 smjerova, vrijedno je pomenuti da se na prvom sektoru nalazi najteži smjer na penjalištu i nosi ime po poznatom planinaru i botaničaru Danijelu Vinceku IX+, X-, takodje i najljepši od najlakših Pop stone IV+. Na drugom sektoru ili „scorpion wall" opremljeno je 22 smjera. Svi smjerovi opremljeni su boltovima od kvalitetnog inoxa, za štandove su postavljena raumer sidrišta sa abzajl karabinerom nosivosti 4 tone.

Treba reći da ovim brojem nisu iscrpljene mogućnosti za opremanje novih linija u Kolašinu. Stotinak metara dalje od drugog sektora nalazi se i treći blok stijene. Ovaj put netaknute stijene pružaju mogućnosti za opremanje još 40 - 50 smjerova i ukoliko bi se to u budućnosti realizovalo svrstalo bi Kolašin medju vodeća sportska penjališta u regionu. Stijena je istočno orjentisana, tako da je tokom hladnijh dana idealna za prijepodnevno penjanje, dok je tokom ljeta pogodnija za penjanje posle podne.Lijep ambijent, dosta šume oko penjališta, izvor u podnožju prvog sektora, privući ce, nadamo se, ljubitelje neotkrivenih penjališta.

Za nas iz OCP, odlično druženje, dobro zezanje i naporan rad sa momcima iz Austrije predstavljalo je fantastično iskustvo, družeći se i radeći sa ljudima koji su penjali širom svijeta, čini mi se da smo svi unaprijedili svoja znanja i nadam se da ćemo iskustvo i znanje koje smo stekli u Kolašinu, kako u samoj organizaciji i podjeli posla tako i u pogledu opremanja, uskoro primijeniti i na Smokovcu.

Vanja Pejović