Početna News Our Actions
Our Actions
Print PDF

Kurs sportskog penjanja - zima 2016

Sportsko penjački klub Podgorica i Mali Alpinistički klub (MAK) organizuju osnovni kurs slobodnog penjanja, jedne od najpoznatijih i najpopularnijih alpinističkih disciplina. Kurs će biti održan na uređenim i opremljenim poligonima u Podgorici , gdje će se polaznici upoznati sa tehnikom i prcedurama penjanja, osiguravanja i opremanja smjerova i osiguravališta i sa opremom koja se u te svrhe koristi. Kurs je otvoren za polaznike svih uzrasta i rodova. Predviđeno vrijeme trajanja je 7 radnih dana sa po II časa. Cijena kursa  je 80e u dvije rate. Prijave za  kurs do  05.12.2016., radnim danima u terminu 17-19h, na broj tel. 069 504 124.

 
Print PDF

Alpinistički kamp 2016

Dragi drugari,


I ove godine ćemo organizovati alpinistički kamp u dolini Komarnice, u podnožju Boljskih Greda. Termin tradicionalno pada u vrijeme 13. julskih praznika, to jest u periodu srijeda-nedelja13-17. 07.2016. Mjesto za kampovanje će biti na imanju G.dina Vjeka Đurđića, na kraju sela Komarnica. Do kampa je moguće doći „normalnim“ putičkim vozilom, pijaća voda je u neposrednoj blizini, a čitav prostor je “baby friendly”, odnosno, više nego pogodan za penjače sa malom djecom.

Read more...
 
Print PDF

Nismo više podstanari

makNakon više od deset godina podgorički alpinisti iz Malog Alpinističkog kluba dobili su svoje prostorije u Vatrogasnom centru u Podgorici. Zahvaljujući ažurnosti pojedinih članova kluba i razumijevanju uprave Službe zaštite i spašavanja naša mala družina neće biti više podstanar. Nadamo se da će nam ove prostorije služiti mnogo godina za dogovore o penjanju, akcijama i ekspedicijama. Sastanci članstva i onih koji to žele da budu od sada će se redovno održavati četvrtkom u 20 h. Dobrodošli!"


 
Print PDF

In memoriam

Петар Берилажић 1959-2016

У недељу, сада већ небитно коју, Петар Берилажић је сахрањен на гробљу у Доњој Горици. На брдашцету изнад гробља су остаци цркве, сивило кречњака, ниско растиње и понеки зимзелени храст. Са Петром који спава под њим, све више личи на Ел Кап. На један смјер о којем се често прича и причу о томе како је бити први. Како изгледа одживјети сан и отићи сањајући. Међу неке боље пењаче и у неке чвршће стијене.
Petar
 
Print PDF

Чаша меда и жучи

Почетком септембра је падала киша, Владо Нововић је почео са писањем трећег тома извјештаја са априлског пењања у Сурдупу (што ти је инспирација!!!), а Клемен Бечан је са својом Ањом, другаром Марваном из Јордана и кучетом Баркесом свратио до Смоковца. Иако није планирао неко нарочито дуго задржавање, поменута киша и Смоки су урадили своје.
Read more...
 
Print PDF

Извјештај са V алпинистичког кампа „Букумирско језеро 2014“

Ко каже да наш домаћи алпинизам нема везе са свјетским? Ето, испоставило се да смо, у сред јула мјесеца, тражили „прозор“ у времену да би одржали камп од три дана. Као да је Патагонија, а не Кучке планине. Свеједно, „прозор“ се отворио и ми искочили кроз њега на мало акције....

             Елем, камп је одржан у одложеном термину, 18-20. јула. На познатој ливади се скупило педесетак људи из Србије, Словеније и Црне Горе, неки по први, неки по ко зна који пут. Нешто нарочито значајних успона није било (тако је то кад нема Каће Мановски), али се Цобе побринуо да адреналина не фали. Његов успон у СЗ стијени Пасјака (у множини) је завршио летом од 5-6 метара, лет падом на полицу, а пад.... зависи кога питате. С обзиром на бол, изгледало је као озбиљна повреда леђа и десне руке. Дежурна навеза (Калеза и Бојан) је организовала акцију спашавања, ту су прискочили Жарко, Раде, Гиле, Себастијан и остали који су били близу, док се остатак људи, разасут по планини, скупио нешто касније. Цобе је спакован у носила и спуштен из стијене, а cargo (кичма-транс) team је стигао таман да помогне у ношењу од подножја до мале ливаде у долини. Пилот хеликоптера МУП ЦГ, Славко Илић, чекао је са полијетањем малтене до  самог мрака, да би коначно у 20.15 (тако нешто) одлетио са нашим, по ПС-у упакованим, другаром према КБЦ Подгорица.

             То што му је тамо константована само фрактура лакта и већ прекосјутра пуштен из болнице, да би у Београду, пар дана касније, испало да је пукло још и пар лумбалних пршљенова, спада у неку другу причу.

             На кампу је било свега – од праве акције спашавања из стијене до опуштеног купања у језеру. Потврдила се и стара истина да роштиљ изгуби доста својих дражи кад се упражњава после озбиљне фрке, пошто свој прави смисао налази у значајно лаганијим причама. Да ли због позива или нечег другог, али стекао се утисак да је доста људи дошло на планину управо у том „роштиљ“ фазону, немајући баш праву представу о томе како изгледа терен на који су дошли да пењу. Јесте да ово није ни Дурмитор, нити Проклетије, али није баш ни Борски стол или Горњак. У том смислу треба похвалити екипу из Чачка (Горане, капа доље) која је одустала од свог планираног успона, правилно процјењујући да пењање по очекиваном невремену неће помоћи ни стабилизацији прилика у Украјини, ни њима учинити посебан мерак, нити осталима поправити расположење. Додуше, било је и другачијих примјера, али да не цјепидлачимо (а у Украјини исти ђаво). Извршени успони су, већином, представљали понављања постојећих смјерова, али „пало“ је и неколико првенствених успона и варијанти. Пошто је Цобе остао у једном комаду (мада памти и боље дане), ово је заиста била једна успјешна акција, макар због искуства које су многи имали прилику да стекну. Међутим, пар милиметара је могло да значи и нешто потпуно другачије. О томе би, бар с времена на вријеме, ваљало размислити....

 

Ana i Vanja (2014)

 

 
Print PDF

Alpinistički kamp - izmjena datuma

Драги другари,


Обавјештавамо Вас да је термин одржавања традиционалног алпинистичког кампа "Букумирско језеро 2014", помјерен за недељу дана (18-20. јул) због очекиваних временских непогода.

Read more...
 
Print PDF

Alipinistički kamp - Žijevo 2014.

Драги другари,


МАЛИ АЛПИНИСТИЧКИ КЛУБ ће и ове године организовати традиционални камп на
Букумирском језеру у периоду 11-15. јула текућег љета Господњег, тако да ће нам бити
задовољсто да се дружимо, роштиљамо, купамо у језеру и, ако баш мора, нешто и пењемо.
Мјесто кампа остаје непромијењено – последња ливада у долини до које се долази
макадамским путем од језера. Смјештај је у шаторима, храна из ранца или гепека, а воду ћемо
се ми потрудити да свакодневно доносимо са оближњег извора. Што се тиче мјеста за
паркинг не брините, једини проблем је ако сматрате да се боја вашег аутомобила не слаже са
бојом траве.

bukumiriii

Read more...
 
Print PDF

Sportsko penjalište u Tivtu

Tivat

 Početkom jula mjeseca ekipa iz OCP/MAK opremila je malo penjalište u Tivtu sa desetak smjerova. Opremanje je inicirao naš član na privremenom kuliranju u Tivtu -  Damir Pepić,

Read more...
 
 • «
 •  Start 
 •  Prev 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  Next 
 •  End 
 • »


Page 1 of 6