Početna Equipment Penjačka užad
Print PDF

Penjačka užad

Jednostruko uže (single rope)

Beal_Trailline_8Prilikom odluke koje uže da se ponese na uspon, prvo treba pogledati je li dvostruko uže neophodno ili jednostruko može završiti sav posao. Ukoliko planirani silazak NE zahtjeva intenzivni abzajl, ima kratke sekcije za abzajl onda je jednostruko uže dobar izbor.

Mora se podvući da je silazak kroz veliku alpsku stijenu sa jednim užetom jako spor, i predstavlja pravu noćnu moru (najblaže rečeno).

Jednostruko uže + Rap/Tag/Haul prusik

Jedna od najboljih kombinacija je: kao primarno izabrati jednostruko uže a sekundarno je rap prusik iste dužine. Uže je pretezno veoma tanko (od 8.9 do 9.1 mm). U mnogim prilikama alpinisti izaberu čak i 8.0 -8.6mm kao jednostruko uže. Užad te debljine se zovu half (pola) i koriste se kao dvostruka užad za ledno penjanje. Današnja užad su tako dobro napravljena da se ne treba bojati hoće li se prekinuti prilikom pada! To je malo vjerovatno!

Ali treba naglasiti da ovako tanka užad mogu lako da se oštete na oštrim ivicama stijenja prilikom uspona ili abzajla.

beal_iceline8_1Beal_Joker_9_1

Zbog tog razloga korištenje duplog užeta (lednog užeta) kao jednostruko je pametno samo u usponima koji su pretežno u ledu nego u stijeni. Ukoliko je u planu korištenje žimara, onda treba izabrati užad tradicionalne debljine (9.7 - 10.2 mm).

U većini uspona rap/tag/haul prusik moze ostati u rancu drugog penjača u navezi i biti korišten samo kada treba abzajlovati. Tokom komplikovanog i teškog uspona vodja može da ukopča prusik za pojas i izvuče jedan ili obadva ranca do ankera. Prusik može biti debljine izmedju 5 i 8 mm. Većinom je negdje oko 6 -7 mm. Idealno trebao bi biti statičan, veoma jak i otporan na oštre rubove stijene. To znači ga je najbolji izbor 60m dug i 5mm tanak prusik od spektre.

UPOZORENJE: Abzajl na uzadima različite debljine zahtjeva posebnu pažnju. Najvažnija pravila su:

  1. Užad se moraju spojiti sa "euro death knot", veoma pazljivo napravljenim i sa dugim krajevima;
  2. Svaki spust mora da se organizuje tako da se nakon spusta povuče na dole rap/haul/tag uže a ne penjačko uže;

Dvostruka užad (twin ropes)

Dvostruka užad su obično od 7.5 do 8mm debljine i perfektna su za uspone gdje ne treba upotrijebiti žimare ili vući rančeve sa sobom.

Mammut_Genesis_8_5mmMammut_Phoenix_8mmMammut_Revelation_9_2

Najznačajnija prednost ove užadi je da je abzajl na dva užeta istog promjera mnogo sigurniji i lakši. Ova kombinacija je posebno dobra ukoliko je uspon dugačak, klase V i VI i ako je planiran silazak (abzajl) istim putem kao i uspon, tj. ukoliko je potrebno imati mnogobrojne abzajle.

Dupla užad (double ropes)

Ovo je najteža kombinacija i nije popularna u modernom alpinizmu ali i dalje ima veoma važne prednosti naspram drugih sistema. Prilikom pada impakt na užad je mnogo manji.
Ovo je izuzetna kombinacija ukoliko je grupa sastavljena od tri penjača. Vodja naveze penje sa obadva užeta, a drugi i treći penjač penje na jednom od užadi.