Početna Equipment Sistemi za kuvanje
Print PDF

Sistemi za kuvanje

Kuvalo na tečno gorivo

MSR_Pocket_RocketNajznačajnija karakteristika kuvala na tečno gorivo je da gori zadovoljavajuće na niskim temperaturama, dok većina butan-propan kuhala gori veoma sporo na hladnom vazduhu.

Pored toga, tečno gorivo je mnogo jeftinije a na većim ekspedicijama je lakše transportovati tečno gorivo nego veliki broj gasnih kanistera.

I pored navedenih prednosti, kuvala na tečni gas imaju i neke limite. Na primjer, mnogo su teža nego gasna kuvala a i potencijano su opasna tokom kuvanja u šatoru zbog nedostatka solidnog vješajuceg sistema. Tokom penjanaja u visokim planinama dobro je ponijeti kuvalo na tečno gorivo za bazni logor a gasno kuvalo u uspon.

Snow_Peak_GigastoveJetboil_kuhalo

Ova kuvala su ekstremno lagana, ne zahtjevaju dugo zagrijavanje i pripremu, jednostavna su za upotrebu i sigurna da se koriste unutar šatora tokom nevremena. Ove izvrsne karakteristike čine plinska kuvala prirodnim izborom za uspon.

Jetboil kuvalo je nešto novo na tržištu i poslije dugo vremena po prvi put kuvalo i posuda za kuvanje su spojeni u jedno. Potrošnja goriva je smanjena, može da se kuva hrana ili topi snijeg a da se kuvalo drži u ruci. Neki alpinisti su uspjeli otopiti snijeg držeci Jetboil parcijalno u vreći za spavanje ili zaklonjen ispod jakne. Potreban je kratki dio tanke prusike i Jetboil može da se okači za plafon šatora ili visećeg ankera, osiguravališta u stijeni. MSR Reactor je novo kuvalo na tržistu i odgovor je MSR-a na Jetboil proizvod.

Iako plinski kanisteri gore mnogo sporije na hladnoći, mnogo su bolji u unutrašnjosti šatora gdje zagrijavaju šator a ta zagrijanost pospješuje gorenje kanistera.
Neki modeli plinskih kuvala imaju crijevo kao vezu izmedju gorionika i kanistera (kao MSR WindPro) i kanister se može okrenuti naopačke da se pospješi rad kuvala u hladnim uslovima.

Posude za kuvanje

Najbolje posude su napravljene od aluminijuma. Čelicne posude su jako teške a titanijumove ne prenose temperature jako dobro (a i samo neznatno su lakše od aluminijumskih). Ako se ne koristi Jetboil ili MSR Reactor, treba pronaći najlakšu aluminijumsku posudu zapremine 1.5 -2 litra.

1-5LPotOptimus_Terra_CooksetSnow_Peak_Trek_Combo

Na nesreću, zbog opasnosti od Alzheimerove bolesti većina modernih aluminijumskih posuda su presvučene teflonom ili sličnim materijalima. Tako je i težina znatno povećana.
Najbolje je otići na neku pijacu ili možda prodavnicu vojne opreme i pronaći staru, jeftinu alumijumsku posudu za kampovanje.